Kako Pravilno Hraniti Vašeg Psa: Dnevni Režim Ishrane

Dve Mađarske vižle stoje na ogradi

Autor: Šapa Vet

Datum: 21.12.2023.

Dobar režim ishrane ključan je za održavanje zdravlja svih živih bića. U tom slučaju, ni čovekov najbolji prijatelj, pas, nije nikakav izuzetak. Kvalitet i dužina njegovog života izuzetno su povezani sa onim što unosi u svoj organizam svaki dan.

Pseća hrana je raznolika i često zavisi od rase, veličine, starosti, kao i od nivoa aktivnosti psa. Sve ove parametre je neophodno uzeti u obzir kada pravite detaljan i dobro organizovan plan njegove ishrane.

Kao neko ko je odrastao u društvu veterinara želim da podelim sa Vama nekoliko važnih smernica i saveta koji mogu pomoći da Vaš pas dobija pravilnu ishranu kakvu i zaslužuje svakog dana svog života.

Raznolikost i Raznovrsnost su Ključne

Baš kao i kod ljudi, optimalna ishrana sadrži za naše ljubimce u sebi različite vitamine, minarale, ugljene hidrate i masti. Osnovna hrana za pse treba uključivati ​​meso, povrće i žitarice. Slatkiše uvek izbegavajte.

Međutim, važno je prilagoditi ishranu vašeg psa njegovim potrebama. Mali štenci imaju drugačije nutritivne potrebe od, na primer, starijih pasa koji su već prešli deceniju svog života. Takođe, pri izboru hrane za starije pse, potrebno je da uzmete u obzir i da li su streilisani, kao i to da li imaju neke druge zdravstvene tegobe.

Da li Pas Sme da Jede Isključivo Granule?

Vučijak uživa u svom dvorištu

Granule se mogu smatrati nekom vrstom osnove, ali fleksibilnost i pažnja prema individualnim potrebama psa čine tu ishranu boljom i kvalitetnijom. Jer, kao pravi član porodice, on zaslužuje najbolje što mu Vi kao vlasnik možete pružiti.

U većini situacija, komercijalna granulasta hrana obično zadovoljava sve nutritivne potrebe psa. Ova vrsta hrane sadrži sve bitne sastojke neophodne za održavanje njegovog zdravlja.

Ipak, kao odgovorni vlasnik, uvek imajte nekoliko stvari na umu:

  • Hidratacija uvek na prvom mestu: Pas treba da ima stalno pristup svežoj vodi. Obično granule ne sadrže toliko tečnosti kao konzervirana ili sirova hrana.

  • Prilagodljivost prema potrebama psa: Vaš pas nije kao svi drugi! On ima svoje jedinstvene potrebe i preferencije. Ako primetite da mu određena hrana ne prija, potrebno je da promenite njegovu ishranu. Nekada je to pitanje alergija, a nekad jednostavno želje.

  • Dodaj malo raznolikosti: Malo sveže hrskave šargarepe, komadić kuvane piletine ili dodatak omega-3 su uvek dobrodošli. Raznolikost je ključna za dodatnu dozu zadovoljstva i zdravlja!

Koliko Granula je Potrebno da Dajete Psu na Dnevnom Nivou?

Pas uživa dok jede svoje granule

Precizno određivanje tačne količine granula koju treba dati psu zavisi od nekoliko faktora, uključujući:

  1. Veličinu psa
  2. Starost
  3. Nivo aktivnosti
  4. Zdravstveno stanje
  5. Tip hrane 

U narednom delu teksta pružiću Vam nekoliko opštih smernica, ali kao i uvek, preporučujem da se konsultujete sa veterinarom za preciznije informacije koje će biti prilagođene konkretno Vašem psu i individualnoj situaciji (starost psa, njegovo zdravstveno stanje, posebne potrebe i slično).

  • Pogledajte uputstva na pakovanju: Većina proizvođača granula pruža preporučene smernice o količini hrane za različite veličine pasa. Obratite pažnju na ove smernice, ali budite spremni na promene i prilagođavanje.

  • Pratite energetske potrebe: Povećanje aktivnosti pasa može zahtevati više kalorija. Ako je vaš pas veoma aktivan, možda će mu biti potrebna veća količina hrane. Sa druge strane, stariji ili manje aktivni psi mogu zahtevati manji unos kalorija tokom dana.

  • Prilagodite količinu prema težini: Neka uputstva sadrže smernice zasnovane na težini psa. Na primer, mogu preporučiti određeni broj grama hrane dnevno na osnovu težine psa.

Koliko Dnevno je Potrebno da Hranite Vašeg Psa?

Pas koji halapljivo jede svoje granule

Gotovo da ne postoji vlasnik koji se bar u jednom trenutku nije zapitao: Hmm, a koliko dnevno treba da nahranim svog psa?

To je ujedno i pitanje koje najčešće čujem u veterinarskoj klinici. Pitanje koliko hrane treba dati psu često predstavlja izazov, pogotovo jer mnogi od nas svoje pse doživljavaju kao neizostavan deo porodice.

Važno je imati na umu da kvalitetna hrana pozitivno utiče na zdravlje ljubimaca, ali istovremeno se obično daje u manjim količinama u poređenju sа manje kvalitetnom hranom.

Dok dobra i kvalitetna ishrana može produžiti životni vek vaših ljubimaca, prekomerno hranjenje, čak i najkvalitetnijom hranom, može imati negativne posledice po zdravlje i, samim tim, životni vek pasa. 

Ukoliko preterujete sa hranjenjem ljubimca, vremenom možete izazvati velike posledice po njegovo zdravlje (problemi sa težinom, zglobovima, kukovima, šećerom, itd). Znam koliko je teško odupreti se njihovim slatkim očima i upornom pogledu, ali imajte na umu da radite najbolje za svog četvoronožnog prijatelja.

Pas koji jede iz svoje posude sa hranom

Veliki broj veterinara će Vas savetovati da štenci treba da imaju više obroka dnevno, sa obzirom na to da im je brži metabolizam u ovom periodu. Uglavnom se preporučuju tri obroka dnevno, a češće hranjenje od toga obično nije potrebno. Kada su štenci mali, poželjno je izbegavati razne poslastice, osim ako nisu posebno namenjene za štence, ali i tada vodite računa o tome koliko ih često dajete.

Nakon što porastu možete im ponovo korigovati ishranu i smanjiti im obrok na dva dnevno, poželjno je to uraditi ujutru i uveče. Naravno, ovo su samo opšte smernice i saveti. Mnogo zavisi od individualnih potreba Vašeg psa i njegovog zdravstvenog stanja.

Tokom samog čina hranjenja pojedini psi mogu postati posesivni i čuvati svoju hranu, tako da je moj savet da ne dozvolite nepoznatima i osobama koje nisu bliske sa psom da mu prilaze za to vreme. Pružite psu vreme i privatnost za vreme obroka.

Imajte na umu da bi voda uvek trebalo da bude dostupna

Bigl koji pije vodu

Sveža i čista voda bi trebalo da uvek bude dostupna Vašem ljubimcu, i to ne samo za vreme hranjenja. Hidratacija je polovina zdravlja kako za ljude tako i za životinje. Pas će sam uzimati onoliko vode koliko mu je potrebno, a ukoliko primetite da slabije uzima ili čak odbija tečnost potrebno je da odmah kontaktirate Vašeg veterinara.

Zapamti: Veterinar je Uvek Tvoj Saveznik

Veterinar koji se brine o psu

Veterinar je najbolji izvor informacija o ishrani vašeg psa! Samo stručan veterinar će uzeti u obzir sve faktore i pružiti precizne smernice prilagođene Vašem ljubimcu.

Neka ishrana tvog psa bude ravnoteža između praktičnosti granula i dodataka koje ćeš mu redovno pružiti. Dobra vest je da su veterinari amubalne Šapa izuzetno stručni na ovom polju i upravo oni Vam mogu pružiti najbolje savete vezane za izbor granula i dodatnih vitamina koje bi trebalo da uvrsite u ishranu psa. Njihovo iskustvo i brojni zadovoljni klijenti govore više od bilo koje reči.

Ipak, naše voljene njuške znaju najbolje, a one rado biraju Veterinarsku ambulantu Šapa!

Posetite nas!