Top 5 prednosti odrastanja dece sa kućnim ljubimcem

Mačići se igraju u travi

Autor: Šapa Vet

Datum: 06.12.2023.

Deca i ljubimci:
Saveti za srećan i zdrav odnos

Igra, smeh, i nežnost – to su temelji srećnog i zdravog odnosa između dece i ljubimaca. Kako bismo očuvali tu posebnu povezanost, važno je učiti naše mališane o poštovanju i brizi prema životinjama.

Važno je negovati ovu posebnu vezu s pažnjom i razumevanjem, pružajući deci priliku da uče o ljubavi, brizi i odgovornosti. Odrastanje uz ljubimca ne samo da obogaćuje detinjstvo, već i podstiče razvoj vitalnih životnih veština, pružajući sreću i ljubav koja će trajati generacijama.

Životinje pomažu da vaše dete izgradi bolji imunitet

Da li ste znali da životinje mogu da pozitivno utiču na zdravlje vaše dece tako što jačaju njihov imuni sistem?

Zvuči pomalo neverovatno, ali je sasvim istinito. Postoje mnoge naučne studije koje govore u prilog ovome.

Nije li divno razmišljati o tome kako vaša deca, igrajući se s ljubimcem, ne samo što grade nežna prijateljstva, već i jačaju svoj imunitet na sasvim prirodan način?

Većina roditelja zna da su njihova deca često prehladjena, pogotovo kada dolazi do zahlađenja i ukoliko idu u vrtić i imaju redovne kontakte sa drugom decom. Dobar i jak imunitet je više od polovine zdravlja.

Dva šteneta zlatnih retrivera

Sigurno se pitate kako tačno dolazi do jačanja imuniteta?

Zamislite svoje dete kako s osmehom na licu mazi svog krznenog drugara. Tokom takvih trenutaka nežnosti, deca često dolaze u kontakt s različitim mikrobima koji se nalaze na krznu ili koži ljubimaca. Ovaj blagi izazov za imunološki sistem pomaže telu da razvija jači odgovor na različite patogene.

Deca koja odrsataju uz ljubimca uglavnom imaju manji nivo stresa, a poznato je da stres izuzetno može uticati na imunološki sistem.

Dakle, pored fizičkih benefita, prisustvo ljubimca može doprineti i emocionalnom blagostanju vašeg deteta, ali o tome ćemo detaljnije pisati u narednim redovima.

Vaša deca će razviti dobre navike

Kao neko ko je imao sreće da odraste uz jednog predivnog zlatnog retrivera, veoma se dobro sećam njegovog uticaja na razvijanje zdravih navika i rutina. Jedva sam čekala da dođem kući posle škole i izvedem ga u šetnju, a nakon šetnje, naš mali ritual je bio četkanje njegove duge, talasaste, zlatne dlake.

Volela sam tu obavezu od trenutka kada sam imala 10 godina, pa sve do naše poslednje šetnje i četkanja koje su se desile nakon što sam napunila 22 godine. Kroz čitav taj niz formirajućih godina, naš porodični pas je bio neverovatno dobar učitelj i prijatelj koji mi je pomogao da usadim čitav niz dobrih navika. Ukratko, naučio me je još kao dete odgovornosti.

Malinoa i vučijak se igraju u prirodi

Životinje mogu pružiti deci jedinstvene prilike za razvoj različitih veština i pozitivnih navika. Evo nekoliko načina na koje interakcija s životinjama može pomoći deci da izgrade dobre navike:

  • Odgovornost i predanostBriga o ljubimcu predstavlja veliku odgovornost za sve članove porodice i upravo zbog toga može da posluži kao savršen primer Vašem detetu koje upija svet oko sebe i razvija nove sposobnosti gotovo svakodnevno. Briga o ljubimcu podrazumeva redovno hranjenje, čišćenje, kao i brigu o njihovom zdravlju. Ovo podstiče decu na razvoj odgovornosti. Takođe ih uči posvećenosti jer postaju odgovorna za dobrobit i zdravlje svog ljubimca.

  • Održavanje zdrave rutine – Jedno je sigurno, i deca i ljubimci vole da imaju zdrave navike i rutinu koja im se ne remeti. Psi zahtevaju više rutine u poređenju sa mačkama jer ih morate redovno kupati, šetati i voditi ih na istrčavanje. Sve te navike obično se odvijaju u slično vreme, tako da je gotovo sigurno da će pas Vaše dete navesti da se drži dobro organizovane rutine koja će svima doneti mnoštvo benefita.

  • Podsticanje fizičke aktivnosti – Fizička aktivnost izuzetno je važna i za naše telo i za duh, a pogotovo je važna kod dece koja su u rastu i razvoju. Ljubimci mogu navesti Vaše dete da bude aktivnije. Pored toga mogu mu podstaći razvijanje motorike i navesti ga da istražuje svet oko sebe. Naučno je dokazano da hodanje, trčanje ili igra s ljubimcem podstiče fizičku aktivnost kod dece. Ovo je važno za održavanje zdravog načina života.

  • Razvijanje strpljenja – Ljubimci, baš kao i deca zahtevaju određeno strpljenje. Briga o životinji zahteva izvesnu dozu strpljenja, naročito u trenucima obuke ili lečenja. Deca mogu naučiti da budu strpljiva i dosledna u rešavanju problema gledajući i učeći uz svog četvoronožnog prijatelja.

Životinje bude empatičnost u deci

Porodica uživa u igranju dece sa životinjama

Interakcija dece sa životinjama igra ključnu ulogu u razvoju empatije. Gledajući svog krznenog prijatelja, dete uči da prepozna osećanja drugih živih bića.

Ovo iskustvo, ne samo da gradi dublje razumevanje za potrebe i emocije životinja, već podstiče i empatiju prema ljudima.

Od najranijih godina, dete razvija osećaj odgovornosti prema svom ljubimcu, što često rezultira osećanjem brižnosti i pažnje.

Neki od najlepših trenutaka detinjstva vezani su za igru i zajedničko istraživanje sveta s ljubimcem. Ova jedinstvena veza ne samo što čini detinjstvo bogatijim, već gradi osnovu za saosećanje, pomažući deci da razvijaju toplinu i brigu prema drugima u kasnijim fazama rasta i razvoja.

Bezuslovna ljubav i odgovornost - životinje su tu da im pruže važnu životnu lekciju

Svi koji su imali makar jednog vernog prijatelja na četiri noge, bilo da je to bio pas, mačka, ili hrčak (ili doslovno bilo koja druga životinja), sigurna sam da su osetili snagu prave, bezuslovne ljubavi. Veza između dece i životinja prožeta je baš tim posebnim osećanjem, podučavajući i nas, odrasle, i našu decu kako da sagledavamo svet kroz prizmu čiste, nevine i predane ljubavi.

Životinje nesebično dele svoje srce sa nama, postajući ne samo ljubimci, već i životni saputnici u neprocenjivom putovanju kroz ljubav i radost. Oni nam pokazuju pravi smisao povezanosti, podsećajući nas da veličina ljubavi često dolazi u najnežnijim oblicima, poput šapica koje ostavljaju neizbrisiv trag u našim srcima.

Životinje imaju terapeutsko dejstvo na decu

Mama i sin se igraju sa svojim ljubimcima

Blagotvorno dejstvo životinja na dečju dobrobit predstavlja jedinstvenu i nežnu vezu koja istinski obogaćuje detinjstvo. Kroz nežan šapica ili mekane dlake, deca ne samo da osećaju fizičku toplinu svojih krznenih prijatelja, već i toplinu koja dolazi iz dubine srca. Neprocenjivo je posmatrati osmehe na dečjim licima dok se igraju s ljubimcem, jer je svaki trenutak ispunjen radosti i beskrajnom ljubavlju. Svaki takav trenutak ostaviće neizbrisiv trag na detetu.

Terapeutsko delovanje životinja na decu može se izdvojiti kroz nekoliko ključnih tačaka:

  • Emocionalna podrška
  • Razvoj socijalnih veština
  • Smanjenje usamljenosti
  • Smanjenje anksioznosti i stresa
  • Podsticanje fizičke aktivnosti
  • Motivacija za učenje

Kućni ljubimci kao terapeuti za decu i odrasle

Mnoge studije pokazuju koliko je dobro i značajno da autistična deca imaju pse kraj sebe tokom svih faza odrastanja. Psi neverovatno dobro razumeju emocionalne i fizičke potrebe svojih vlasnika, što im može biti od velike pomoci tokom svakodnevnog života.Istraživanja posvećena vezi između čoveka i životinja sve više naglašavaju pozitivne efekte koji proističu iz ovog jedinstvenog odnosa.

Koje je najbolje vreme da poklonite vašem detetu ljubimca?

Kao što vidite, zdravstvene prednosti odrastanja sa ljubimcem su izuzetno velike. Verujem da je ta važna činjenica i više nego dovoljna da Vas navede da poklonite Vašem detetu ljubimca gotovo odmah nakon čitanja ovog bloga.

Ipak, uvek volim da istaknem da je potrebno da budete spremni na veliku odgovornost i obavezu koja dolazi sa tom životinjom. Bez brige, u pitanju je najlepša vrsta obaveze koju možete zamisliti.

Ukoliko se pitate koji je pravi trenutak da poklonite krznenog prijatelja detetu, moj najiskreniji odgovor je: sad!

Životinje su nežni učitelji životnih lekcija, pravi čarobnjaci koji donose neizmernu sreću u svakodnevni svet dece.

Ukoliko rešite da poslušate moj savet, znajte da je Veterinarska ambulanta Šapa uvek tu za vas! Veterinarski posao često ne poznaje regularno radno vreme i zbog toga smo mi tu da pružimo negu ljubimcima kad god je to potrebno.

Naš tim je sastavljen od stručnjaka sa velikim veterinarskim iskustvom. Pružamo niz veterinarskih usluga koje će Vašem ljubimcu omogućiti zdrav i srećan život! U našim šapama ste uvek sigurni!

Posetite nas!