Najbolja Ishrana za Vašeg Ljubimca - Top 6 Saveta

Najbolja Ishrana za Vašeg Ljubimca

Autor: Šapa Vet

Datum: 14.12.2023.

Svako ko je bar jednom u životu imao krznenog drugara, složiće se da je isključivo želeo najbolje za njega. Bilo da je u pitanju pas, mačka ili neki drugi ljubimac, ishrana je veliki i važan deo rasta i razvoja svake životinje.

Nažalost, živimo u brzom i dinamičnom vremenu koje i ljudima otežava da se zdravo i pravilno hrane. Upravo zbog toga, nikada nije bilo važnije istaći važnost dobre ishrane svih živih bića. Možda je upravo zdrava hrana i ono što unosimo u organizam prvi korak do boljeg kolektivnog zdravlja kako ljudi, tako i naših dragih životinja.

Ovaj tekst sprovešće Vas kroz neke od najbitnijih stavki vezanih za ishranu životinja i pružiće Vam nekoliko korisnih saveta koje bi trebalo da svakodnevno pratite radi najboljih rezultata.

Ishrana životinja je kompleksna i široka tema koja se može obrađivati na više nivoa. Kako bi ostali precizniji, u daljem tekstu posvetićemo se isključivo ishrani pasa i mačaka. 

Sigurno ste više puta čuli za onu izreku – Zdravlje na usta ulazi i zbog toga nastavimo ovaj tekst u sličnom duhu!

1. Postarajte se da ishrana bude dobro balansirana

Kao i za gotovo sve u životu, postići balans je idealno stanje koje nas ispunjava na svakom polju. Upravo zato ga je nekad i najteže postići. Ipak, dobre vesti – uz malo truda i sreće sve je moguće!

Osigurajte da hrana koju pružate vašem kućnom ljubimcu sadrži sve potrebne hranljive sastojke u odgovarajućim količinama, uključujući proteine, ugljene hidrate, masti, vitamine i minerale.

Raznolikost u ishrani igra ključnu ulogu u očuvanju opšteg zdravlja Vašeg ljubimca. Prilagodite jelovnik tako da uključuje različite vrste mesa, žitarica i povrća, uzimajući u obzir nutritivnu vrednost svake komponente.

Raznolika ishrana, ne samo da pruža širok spektar nutrijenata, već i održava interesovanje ljubimca za hranom, stvarajući ugodno i prijatno iskustvo obroka. Važno je pažljivo birati različite sastojke kako bi se zadovoljile specifične potrebe Vašeg ljubimca i promovisalo dugoročno zdravlje.

Naravno, imajte na umu da promene u ishrani ljubimca mogu dovesti i do promena u njegovom ponašanju i apetitu. Zbog toga je savet da se uvek konsultujete sa veterinarom ili stručnim licem ukoliko planirate da ljubimcu promenite ishranu na koju je prethodno navikao.

Ishrana kućnog ljubimca

2. Prilagodite ishranu njihovom dobu

Starost i godine donose razne promene u organizmu ljubimaca. Iako su neizbežne i normalan proces starenja, potrebno ih je ispratiti dobrom i kvalitetnom ishranom.

Ishrana pasa i mačaka treba se prilagoditi njihovom životnom dobu i opštem zdravlju organizma. Takođe, imajte na umu da štenci i mlade mačke imaju posebne nutritivne potrebe u usporedbi s odraslima ili starijim kućnim ljubimcima.

3. Konsultujte se sa veterinarom oko odabira prave hrane

Birajte visokokvalitetne komercijalne hrane koje zadovoljavaju preporuke veterinarskih stručnjaka. Ove hrane često sadrže pravilan odabir hranjivih materija koje su potrebne Vašem ljubimcu.

U moru raznih proizvođača hrane može biti zaista teško izabrati pravi brend. Marketing je svuda oko nas i neprestano vidimo kako se pojedini brendovi promovišu, ali to ne bi trebalo da Vam bude glavna zvezda vodilja pri izboru hrane.

Zato su tu uvek nasmejani, stručni i uslužni veterinari ambulante Šapa. Njih uvek možete pozvati i postaviti im sva pitanja koja imate vezana za ishranu ljubimca. Dobićete stručno i profesionalno mišljenje koje Vam zaista može pomoći pri odabiru najbolje hrane.

Pas na pregledu kod veterinara

4. Hidratacija i pravilno raspoređene porcije

Pazite na veličinu porcija kako biste održali zdravu težinu vašeg kućnog ljubimca. Prekomerna težina može doprineti različitim zdravstvenim problemima, uključujući i probleme sa srcem, kukovima i zglobovima.

Naravno, sveža voda uvek mora da bude obezbeđena ljubimcu. Jedan od prvih simptoma da nešto nije u redu sa Vašim krznenim drugarom je ukoliko primetite da slabije uzima tečnost i hranu. Tada bi trebalo da što pre kontaktirate veterinara i proverite da li je sve u redu.

Hidratacija je nekad zaista pola zdravlja, tako da postarajte se da Vaš pas ili mačka u blizini ima napunjenu činiju sveže vode.

5. Pratite reakcije Vašeg Ljubimca

Vaš ljubimac uvek će Vam staviti jasno na znanje da li je nečim zadovoljan ili ne. Psi će to uraditi, verovatno, lakše i ranije od mačaka. Mačke mogu biti ćudljva bića ponekad i njihovi primarni instinkti mogu ih navesti da teže i ređe pokazuju slabosti.

Ipak, u isto vreme, mačke izuzetno drže do sebe i svog blagostanja, tako da sam prilično sigurna da će Vaš mezimac ili mezimica jasno protestvovati ukoliko im se nova hrana ne dopada. 

Takođe, imajte na umu da su mačke, pre svega, mesožderi. Njihova ljubav prema mesu i dalje snažno upravlja njihovim instiktima i samim tim izborom hrane. 

Ukoliko uočite bilo kakve promene u ponašanju, težini ili fizičkom izgledu vašeg vernog pratioca, preporučujemo da odmah potražite savet od strane veterinara kako biste prilagodili njegovu ishranu

Veterinar će pružiti stručnu analizu i predložiti personalizovane korake kako bi osigurao optimalno zdravlje i blagostanje vašeg ljubimca. Vaša pažnja i brza reakcija na promene u fizičkom stanju mogu igrati ključnu ulogu u održavanju njegovog dugoročnog zdravlja.

Maca jede svoju hranu i slavi rođendan

6. Izbegavajte slatko po svaku cenu

Ukoliko se pitate da li bi psi i mačke trebalo da izbegavaju slatku hranu, odgovor je prilično kratak i jasan: da!

Šećeri nisu esencijalni sastojak u ishrani pasa i mačaka, a prekomerna konzumacija može izazvati različite zdravstvene probleme.

Evo nekoliko razloga zbog kojih je preporučljivo izbegavati slatko u ishrani kućnih ljubimaca:

  • Prekomerna težina – Namirnice bogate šećerom često sadrže i visok broj kalorija. Previše kalorija u ishrani može dovesti do prekomerne težine i povezanih zdravstvenih problema kod pasa i mačaka.

  • Problemi sa zubima – Konzumacija slatkih namirnica može doprineti razvoju zubnih problema, uključujući karijes i bolesti desni.

  • Problemi s pankreasom – Previše šećera može izazvati probleme sa pankreasom i dovesti do poremećaja u regulaciji šećera u krvi kod pasa.

  • Dijabetes – Dugotrajna izloženost prevelikim količinama šećera može povećati rizik od dijabetesa kod pasa i mačaka.

Za Vašeg Ljubimca Samo Najbolje

Mace traže hranu od svog vlasnika

U završetku ovog bloga o optimalnoj ishrani pasa i mačaka, želim naglasiti važnost posvećenosti i pažnje koje bi trebalo usmeriti ka ishrani naših vernih ljubimaca.

Kroz pravilno balansiranu ishranu, možemo podržati njihovo zdravlje, energiju i dugovečnost.

U trenucima kada primetite bilo kakve promene u ponašanju, težini ili izgledu vašeg ljubimca, kontaktiranje veterinara igra ključnu ulogu. Dobra i zdrava ishrana može biti od suštinskog značaja za očuvanje njihovog zdravlja i sreće.

U takvim momentima, potrebno je da znate da je veterinarska ambulanta Šapa uvek tu za Vas!

Zajedno gradimo most između ljubavi koju pružamo i odgovorne ishrane koja podržava vitalnost naših kućnih ljubimaca. 

Neka vaši krznati prijatelji uživaju u svakom zalogaju, dok vi uživate u dugim i srećnim trenucima provedenim zajedno. Zdravlje i radost  ljubimaca su neprocenjivi darovi koje im možete pružiti kroz ljubav i pažljiv odabir njihove ishrane.

Posetite nas!