Kako Dresirati Štene Da Obavlja Nuždu Napolju

Preslatko štene namiguje

Autor: Šapa Vet

Datum: 28.12.2023.

Verujem da je jedna od najvećih noćnih mora gotovo svih vlasnika pasa, a pogotovo onih koji postaju vlasnici šteneta prvi put, činjenica da to malo, preslatko stvorenje može da se uneredi na Vašem omiljenom tepihu ili novom parketu bilo kada i u bilo kom momentu.

Strah je sasvim razumljiv i opravdan u tim slučajevima, ali rešenja kao i uvek postoje i lako su dostižna. Ukoliko se pitate kako da odviknete psa od mokrenja po kući samo nastavite da čitate dalje!

Organizujte Dobru Rutinu i Držite se Nje

Ukoliko želite da zaista dobro i profesionalno pristupite treniranju Vašeg malenog, krznenog ljubimca, potrebno je da imate dobru rutinu i da se strpljivo držite nje. Zapamtite, strpljenje je ključna stvar u ovom procesu. 

Ukoliko ste uzeli psa koji je star oko dva meseca (ili manje) imajte na umu da njihova bešika još uvek nije uvežbana i dovoljno izdržljiva, tako da možda nekada neće ni biti svesni da im se piški.

Vučijak uživa u svom dvorištu

Pored toga, maleni pas koji je preterano srećan, uzbuđen ili čak prepadnut može se umokriti van svoje volje i kontrole, nošen tim jakim emocijama koje još uvek ne ume da kontroliše na pravi način.

Ipak, kada napravite dobru rutinu za Vas i Vašeg psa sve će biti lakše i bolje vremenom. Bitno je da se redovno pridržavate vremena šetnje, hranjenja i igranja.

Za početak, organizujte raspored šetnji. Naravno, preporuka struke i veterinara je da svog psa ne mešate previše sa ostalim psima dok ne primi sve neophodne vakcine i dok se njegov slabašni imunitet sasvim ne izgradi.

Nakon tog perioda, vodite psa u šetnju redovno. Preporučljivo je i tri puta dnevno (naravno, zavisi od rase i aktivnosti psa), pogotovo nakon što konzumira dosta hrane i tečnosti i naručito pred spavanje kako bi ga istrenirali da sačeka sve do ujutru kada ćete ga opet voditi napolje da obavi svoje potrebe.

Još jedan koristan savet za štenca koji je našao nekoliko njemu zanimljivih mesta u Vašem domu i baš tu rešio da obeleži svoju teritoriju je da kupite pelene za pse koje ćete potom staviti na ta mesta. 

Šanse su da će, u početnim fazama treninga, Vaš ljubimac se vraćati i ponovo na tim istim mestima obavljati nuždu. Ove pelene mogu upiti tečnost i smanjiti neprijatne mirise. Možete ih, takođe, ostaviti na terasi i suptilno podsticati ljubimca da tamo vrši nuždu.

Korisna caka jeste da čim Vaš ljubimac obavi nuždu na jednom mestu, jasno kažete Ne i iste sekunde ga stavite u dvorište ili terasu i pokažete mu da je upravo to mesto na kojem bi trebalo da se olakša. Ovaj proces je potrebno ponoviti više puta, tako da je važno da ostanete dosledni

Upoznajte Vašeg Novog Ljubimca

Predivno štene Korgija

Svaki ljubimac je priča za sebe. Bez obzira na neke zajedničke karakteristike rase, karakteri i ponašanja se mogu izuzetno razlikovati. Zato je važno da dobro upoznate ljubimca i njegovu narav. To će Vam pomoći da bolje organizujete zajedničku rutinu. Takođe, pružiće Vam dodatan uvid u unutrašnji svet psa i znaćete da bolje procenite njegove reakcije, uključujući i to kada je potrebno ga izvesti napolje kako bi obavio sve svoje potrebe.

Koji su znaci da pas hoće da izadje napolje da vrši nuždu?

Kako bi lakše i brže prepoznali ove znake, važno je da dobro poznajete svog psa i njegovu narav. Razumevanje signala koje pas šalje kada želi izaći napolje radi obavljanja nužde ključno je za uspešnu obuku i održavanje higijene. Psi imaju specifične načine izražavanja svojih potreba, a prepoznavanje ovih znakova pomoći će vam da pravovremeno reagujete. Evo nekoliko tipičnih znakova da pas želi izaći napolje:

  • Lajanje ili cviljenje: Pas može lajati ili cviliti kako bi vam skrenuo pažnju na svoje potrebe. Ovi zvukovi često ukazuju na hitnost.

  • Nemirno hodanje oko vrata ili vrata: Pas može nemirno hodati oko vrata ili vrata, tražeći pažnju i signalizirajući da želi napolje.

  • Njuškanje vrata ili prozora: Ako pas počne intenzivno njuškati vrata ili prozore, to može biti znak da oseća mirise vani i želi izaći.

  • Cirkularno trčanje ili okretanje: Ponašanje cirkularnog trčanja ili okretanja može ukazivati na to da pas priprema prostor za obavljanje nužde.

  • Gledanje u Vašem pravcu – Pas može direktno gledati u Vas, pokušavajući privući  pažnju i signalizirati svoju potrebu za izlaskom.

Pružite i Sebi i Njemu Dovoljno Vremena

Kao što smo već istakli, treniranje malih pasa uglavnom ne ide tako lako i glatko (bar ne u većini slučajeva). Određene rase poput nemačkih i belgijskih ovčara mogu biti lakše za dresuru jer vole komande i pravila. 

Kada se osvrnem na naše iskustvo, mogu Vam reći da je naš prvi pas, zlatni retriever, Bagzi, veoma dugo piškio u stanu. Ipak, bili smo uporni i istrajili u svojoj nameri, tako da je na kraju treninga sam uzimao svoj povodac kao jasan signal nama da treba da ga što pre izvedemo u šetnju.

Sa druge strane, naša malinoa, Luna, se samo jednom upiškila u kući, nakon čega smo joj rekli ne i preneli je u dvorište. Za divno čudo, više joj se nikad to nije desilo.

Poenta je da je svaki pas poseban i ima svoje osobine i da dužina treninga ponekad može da zavisi i od njegovih individualnih potreba i karakternih osobina.

Sa koliko meseci bi štene trebalo da nauči da vrši nuždu napolju?

Tri šteneta boksera u korpi za piknik

Ovo je pitanje koje često postavi veliki broj novopečenih vlasnika pasa i odgovor na to nije sasvim jednostavan. Mnogo zavisi od individualnih osobenosti psa i Vašeg pristupa. Većina štenadi može početi da uči veštine vršenja nužde napolju između trećeg i šestog meseca, ali postoje različiti faktori koji mogu uticati na brzinu učenja:

  • Rasa: Neke rase su po prirodi brže uče od drugih

  • Individualne razlike: Svako štene je jedinstveno, a neki psi brže usvajaju nove veštine

  • Konzistentnost: Redovno vođenje šteneta napolje i nagrađivanje za pravilno ponašanje doprinosi bržem učenju

  • Strpljenje i doslednost vlasnika: Vaša doslednost i strpljenje u postavljanju jasnih očekivanja igraju ključnu ulogu

  • Metoda obuke: Metode poput pozitivnog ojačavanja mogu ubrzati proces obuke

Većina veterinara preporučuje da se počne sa socijalizacijom i obukom za nuždu napolju čim štene dovoljno ojača i postane fizički sposobno za šetnje.

Da li i Kada Koristiti Pelene za Pse?

Tek rođeni štenci koji još uvek nisu progledali

Pelene za pse mogu biti korisna stvar i nešto što bi trebalo da se nađe na spisku neophodnih stvari za Vašeg novog četvoronožnog prijatelja. Važno je naglasiti da pelene za pse ne bi trebalo koristiti kao zamenu za redovno izvođenje psa napolje radi obavljanja nužde.

One su privremeno rešenje ili podrška tokom posebnih okolnosti. Da bi obuka bila uspešna, preporučuje se da se pelene koriste u kombinaciji s aktivnim usmeravanjem psa ka spoljnim prostorima za vršenje nužde.

Šta je sa ostalim preparatima koji mogu pomoći Vašem Štenetu?

Sigurno ste čuli da na tržištu postoje razni preparati poput tečnosti koja će privući psa da vrši nuždu na odgovarajućem mesu i kapi za pse za nuždu.

Ipak, potrebo je naglasiti da su specijalne kapi koje služe da privuku psa da vrši nuždu na jednom mestu, pre svega, dodatno i pomoćno sredstvo Vama tokom treninga. Svakako, samostalno nisu dovoljne. Takođe, određeni vlasnici su prijavili da su takve kapi efikasnijie u zatvorenom nego na otvorenom prostoru koji, već sam po sebi, ima mnoštvo mirisa i okidača za psa.

Generalni savet veterinara je da prvo izaberete mesto na kom želite da pas vrši nuždu. Potom tu stavite novine ili posudu sa peskom za pse i na taj način započnite prve faze treninga.

Kada Vaš pas izvrši nuždu uspešno upravo na onom mestu na kojem ste i želeli, izuzetno je poželjno da psa nagradite njegovom omiljenom poslasticom. Svaki put kada vidite da pas vrši nuždu van predviđenog prostora možete blago i kontrolisano povisiti ton i reći mu jasno Ne, i to učinite redovno, postojano, bez izuzetka.

Uvek se konsultujte sa veterinarom

Pre nego što uzmete bilo koji proizvod uvek popričajte sa veterinarom i čujte njegovo profesionalno mišljenje. Mnogi preprati mogu da pomognu određenim psima, dok će se za druge pse biti potrebno traženje alternativnih rešenja.

Ono što je naš savet je da se uvek konsultujete sa stručnim veterinarima, od kojih uvek možete dobiti korisne savete za najbolju ishranu i zdravlje Vaših ljubimca. S obzirom na to da svaki pas ima svoje jedinstvene karakteristike, stručni saveti veterinara mogu da naprave veliku razliku u održavanju zdravlja Vašeg ljubimca. Ne zaboravite da redovne posete veterinaru i preventivni pregledi mogu biti ključni za otkrivanje i efikasno lečenje mogućih zdravstvenih problema Vaše kuce.

Posetite nas!